Som una agrupació folklòrica fundada l’any 1975 a Porreres, un poble del Pla de Mallorca, hi hem triat aquest nom «Aires de Monti-sion» per ser el del meravellós santuari del nostre municipi.

L’agrupació està formada per persones de diferents edats, que li donen un caràcter obert i totalment popular. Tots nosaltres ens dedicam a la investigació, a l’ensenyament i a la divulgació dels nostres balls, músiques, tonades i cançons de la ruralia illenca. Encara que som un grup de divulgació, combinam la tasca pedagògica amb l’animació de festes i vetllades. En relació a això, podem dir que tenim també una escola de ball mallorquí que fundàrem l’any 1994 i que actualment compta amb més de seixanta alumnes.

Recuperam el vestuari tradicional, això vol dir: els vestits de feina o de pagès, fets amb roba de cotó i d’altres teixits rústics que eren apropiats per dur a terme la feina del camp i els quefers de cada dia; i, també, els vestits de festa o de gala, confeccionats amb seda o domàs, fil, randes, entre d’altres teixits més luxosos. Tota aquesta vestimenta denotava la classe social a la qual pertanyien les persones o l’ocasió en què es trobaven.

Boleros, jotes, copeos, mateixes i fandangos amb les seves distintes variants, constitueixen la mostra dels nostres balls tradicionals, així com també la música viva de corda, percussió i flabiol amb què acompanyam la majoria de les tonades del nostre folklore. Volem conservar i mostrar a les generacions posteriors el ball pagès i la tradició que ens ensenyaren i encara ens ensenyen els més vells. Trobam que val la pena ser els continuadors d’allò que ha estat per molts anys el divertiment dels nostres padrins. Ara és tasca nostra saber conservar tan grata tradició i alegria mallorquina.

Back to Top